Stiftelsen Hantverk & Utbildning är huvudman för Leksands Folkhögskola, Hantverkslärling och Entreprenörskolan. I Gustav Theodor Walléns anda arbetar vi för att ge människor goda möjligheter att utbilda sig inom hantverk, konsthantverk och entreprenörskap.

Nära Leksands centrum, ute på en udde där Siljan och Dalälven möts, ligger Leksands folkhögskola inbäddad i grönska. Här bildar skolans gamla timmerbyggnader och trähus som rymmer klassrum, boenden och verkstäder en egen liten by. Lugnet, de vackra omgivningarna och gemenskapen skapar en miljö för lärande och personlig utveckling.

Hos oss handlar det om att få lära sig ”av hjärtans lust”. Att våra studerande ska få utforska sin egen kreativitet och skaparlust har stått i fokus ändå sedan vi startade 1953. För oss innebär det ett tillåtande klimat, med högt i tak och delaktighet.

Inramningen runt lärandet är av stor betydelse, för oss betyder det vällagad mat med omtanke, men också att våra verkstäder är tillgängliga dygnet runt för att möta all kreativitet och energi som skapas här.

Leksands folkhögskola har många internationella kontakter vilket betyder att du som kursdeltagare erbjuds att delta i workshops och olika samarbeten som breddar din utveckling och bildning ännu mer. Under din tid här kommer du också bli inbjuden till föreläsningar och diskussioner som är en del av vårt uppdrag att stärka och utveckla demokratin och skapa engagemang att delta i samhällsutvecklingen.

Återkommande arrangerar eller deltar Leksands folkhögskola i olika mässor, utställningar eller andra evenemang för att visa och berätta om vad våra olika utbildningar erbjuder för möjligheter och vad de kan leda vidare till. I dessa sammanhang är nästan alltid både lärare, deltagare och annan personal med för att representera skolan. Exempel på sammanhang vi brukar delta i är till exempel Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg, Formexmässan i Stockholm, SACO-mässan i Stockholm, skolans egen Julmarknad och elevutställningar som kan vara i olika utställningslokaler och på olika platser i Sverige.

I Yh-utbildningen Hantverkslärling går kunskap i arv – från Mästare till lärling – i hela Sverige! Vi ger dig, som har lust och stort eget driv, chansen att arbeta med det hantverk du drömmer om.
Vår vision är att alla ska få leva sin dröm. Vi vill vara med och skapa ett lustfyllt lärande där alla människor som drömmer om ett hantverksyrke får växa genom en nära, personlig och kreativ hantverksutbildning.

Vi erbjuder arbetsplatsförlagd lärlingsutbildning med personlig och erfaren handledning inom många olika hantverk i hela Sverige. Teorin färgas naturligt in i den praktiska verksamheten. Efter utbildningen kan du arbeta som kvalificerad hantverkare i ditt yrke. För att ansöka till utbildningen ska du ha en godkänd gymnasieexamen eller motsvarande samt förkunskaper motsvarande 12 månader inom det yrkesområde du ansöker till. Ytterligare information om utbildningens upplägg och omfattning kan du läsa under Utbildningsbeskrivning och all information om hur du ansöker hittar du under Ansökan.

Entreprenörskolan, som är en del av Leksands folkhögskola, erbjuder unika utbildningar riktade mot handeln. Alla utbildningar är utarbetade tillsammans med näringslivet utifrån behovet av kunniga och kvalificerade medarbetare. I utbildningarna varvas teori och praktik och du får en bra möjlighet att omsätta dina kunskaper i praktisk handling.

Vi har satt en ära i att vara ”den lilla skolan” med de stora resurserna där deltagaren är den viktigaste delen i arbetslaget och får utvecklas utifrån intressen och förutsättningar. Atmosfären på skolan är trivsam och vår målsättning är att alla som går våra kurser ska ges förutsättningar att växa och utvecklas som människa, entreprenör, ledare och naturligtvis också inom sitt yrkesområde.